Tabungan (^_~)

kawan-kawan meh follow Aida, nnt tinggalkan link jugak eh, nnt Aida follow blog kwn2 (^_~)

Total Pageviews

Thursday, July 7, 2011

PENYUSUAN BADAN BAYI DAN KELENGKAPAN PENYUSUAN BABY (^__~)

Hi kawan2.. berjumpa lagi kita ye.. Alhamdulillah (^_~) Okeii tajuk cerita yg mekda ingin sampaikan pada hari yang berbahagia ini adalah mengenai SUSU IBU... Ahaaaa... since dh jadi mak ni, harusla topik pasal ibu n anak... Topik lain pon layan je tapii, sebab baru sminggu dalam pantang, n seminggu usia Hannah, MAK HANNAH ni bersemangat nk crita pasal susu ibu. hehehe

Smlm, 6.7.2011 merupakan hari ke-7 bermakna umur Hannah dah 7 hari... Aida tgk Hannah ni SANGAT KUAT minum susu... Celik mata, minum susu, pastuu tdo.. Pastu bukak mata lgi susu... kadang tu Aida kesian sbb susu Aida tak banyak... Yele baru 7 hari n I kan fresh grad IBU hahaha tade pengalaman lagii

Tetiba TINGGG dtg idea nk perah susu sbb tatau nk buat apa... Bosan jugak asik kena duduk n taleh bejalan ni(sebab jaitan problem, aida ganas sgt awal2, byk bejalan) aida cuba pam. Aida guna pam ni... beli yg mini elektrik je... hmm dia bunyik kuat cket rupanya, tapii takpela, sbb yg beli hasben Aida n jurujual ckp Korea n DIA TAK PAHAM... hahaha adoyaiii... Tapii tape tenkiu2 hehehe banyak gunanya pada Hannah.. Hmmmm jgn tny Aida bape harga eih, sbb Aida tatauuu, tapi beza cketla lagi murah harga di Korea compare ngn Melesia... (^___~) tu je buleh ckp, sbb MAK HANNAH tak reti nk convert duit kahkahkah (Mak Hannah BLURRR~~~) (T_T)


 Oooo bila dah perah baru taw kuantiti banyak mana Hannah minum... Alahaiiii secoit je, 1auns je ni.. tapiii lama tau perah.. Mak Aida ckp ni susu masih susu awal... Org panggil kolestrum susu yg mana sangat baik untuk sistem imunisasi baby(chewahhh, mekda hentammm! buat mcm dia studen medik!) Maafkan klu terma yg Aida guna salah.. tapii alaaa klu ayat2 orang KAMPUNG kata, "kalu tanak bagi anak yg baru lahir kena ENYAKIT KUNING, bagi susu yg MEMULAA tu banyak2" haaaa nilah dia n alhamdulillah Hannah tak kena KUNING>>> Yieeeppiiiii (^___^)

psst: Hannah cukup makan, kuar2 2.95kg, dokto ckp, ms memula kuar dia akan lebih berat compare to 2,3 hari dia dkt luar(di muka bumi ('',)} sbb baby kan biasa duk dlm perutkan duk dlm air kutuban la hapela blablabla (takmo goreng sbb tatau!) sooo dia akan mengalamai penurunan berat badan dlu pastuu baru naik blik... Dan yg MENAIK NYA Hannah ni, hari ke-5 Doktor Fizah timbang toingggg berat dah 3.2kg.. Ahaaaa begitu cpt skali pertambahan berat Hannah(see her mother laaaa... thihihi)


 okeh, bila dah perah, of cosla u ols kena bagi dlm botol kan... memula aida ada botol ni je (ni juga Hasben Aida belikan-bila engineer beli, mistila dia gunakan teori engineer dia, nk CANGGIH n HEBAT! ahahaha) - botol susu ni pon dari KOREA n ada TERMOMETER hehehehe- ekceli termometer tu tak guna sgt pon sbb Aida mmg nk bagi SUSU BADAN secara PENUH... hehehehe tapiii takpeeee trima kasih jua sebab belikan botol ni... hmmmm kita simpan dlu, tgu hannah beso cket kita pakai yek (^___~)

Memandangkan Hannah masih kecil, Aida taleh nk agi sebarangan botol... Mau nya terSERDAK susu hukhuk nayaaaaa... Sooo kena guna botol susu yg NATURAL FLOW...(kira sama laa aliran susu ngn Breast kita) Sooo sblom bersalin rituuu Aida sempat g ke butik Anakku dkt plaza masalam, Shah Alam n jupe botol ni.... hehehe ekceliii aida nk cari tilam n bantal panas baby... Hasben Aida yg nampak ni, (nak harap dkt Aida, mmg BLURRR!!) Kecerdikan aida ni lambat dtg cket, hahahaha kecerdikan Aida dtg berdasarkan pengalaman lepas pakai botol ni BARU TAW ia adalah SESUATU YG HEBATTTTT!! botol ni "bestt Broooo" Soo Aida sarankan beli.... Maaf Kotak Aida buang rituuu, sbb bersepah byk kotak (thihihi rajinla kunun ngemas time tuuu huhuhu(T_T)
Ni Botolnya.... NUBY BRAND... dia menang baaanyakkk award.. dia silikon taw, bkn plastik yg bebas BPA tuu.. silikon?? apakah maksudnya?? hehehe botol dia mcm puting jugak lembutttt.... Aaaahhhh suke sangat, sebab dia sangat MESRA BABY!! pendek kata sukelaaa belila brand ni eih.. (buleh cek dkt website dia, google je NUBY BOTTLE okeii)(^__~) Haaaa yg ni Aida taw REGE dia.. Tak mahal, 49.90 hengget sajaaa...(duit melesiaaa (",))


Ahaaa ni hasil perahan ptg td, 6 July 2011, secoit je kan... hehehe lama taw nk pump nii... Aida pump jam 6ptg, tgk Hannah nyenyak tdo, Aida pon tak wat pape pumpla susu.. Nilah hasilnya... Hannah bagun je, Aida kasi Hannah. Sbb Hannah ni jenis yg bangun utk minum susu je, kenyang dia tdo... kklu pampers basuh ke, dia BERAK ke dia TETAP TDOOO... Aida dh paham SIFIR Hannah, bila dia bangun, nanges je, kasi SUSU, pastuu bila dia dh tdo, haaaa barula tukar pampersnyaa... hehehe (alhamdulillah senang jaga Hannah ni hehehe) (^___~)
 
Taraaaaa tgk.... Anak dara mekda niii.... Bangun je kasi susu, MATA PEJAM balik.. "mmmmm maniss kah susu ituuuu" hehehehe senang... botong ni pon dia tak kekok dia pk botol tu breast jugak.. sbb botol ni mmg didesign khas sama ngn Breast.. Soooo keje menyusu lebih mudah!! hehehe






Haaaa ni pulak segala bekas tempat simpan STOK susu Hannah. Skrg Aida tak guna lagi, taleh nak cite... hehehe tapii sape2 yg nk bagi susu dkt anak mmg SUSU BADAN PENUH, kena adalah bekas2 camni, nnt senang, esp ibu2 yg bekerja, kasi nurseri, nnt nurseri taw nk buat apa hehehehe... Ni aida bli dkt MIDVELI, time tu ada exhibition barang2 BABY... hahaha mcm biasa, Aida mmg tamak n tak penah beli botol tu cket utk cube dluu.. padahal botol tu ada je jual dkt website www.susuibu.com haaaa klu minat lehla tgk yea...(^__~)

Tu saje cerita ttg penyusuan badan oleh MEKDA.. sampai ketemu lagiii dengan lain cerita.. Baibaibaiii (^__~)




4 comments:

Atiqah Adnan said...

bestnye info pasal susu ibu nie memang suke n sedang belajar tentang penyusuan ibu ni.. bestnyee kalau bb keluar terus ade susu takde sakit kuning.. tapi mmg betul pun if baby kuar je terus bagi susu ibu mesti tak kena kuning..^^

mUmmy~aKif said...

aida..tahniah sbb da dpt baby n tahniah jugak sbb smangat nk full BF Hannah..psl production susu tu,i'allah lame2 akn mningkat..cuma doa byk2, jgn culas ngepam n lg bagus kalu guna pam yg bleh buat double pumping..tp single pumping pun ok asalkn rajen..good luck ye dear... :)

Nur Aida said...

Atiqah: hehehe owh tiqah pon peknen eih.. hehehe... Tiqah nk kasi BF penuh ke? nnt kasi susu awl2 tu dkr baby taw, buleh elak kuning :)

Nur Aida said...

Mami akif: waaah dah besar baby dia.. hehehe.. insyaalah aida akan cube pam tak culas.. huhu tula skrg pump yg satu je, pam sblah cni, sblah lagi kuar thihi... mami akif ni pakai pump apa?