Tabungan (^_~)

kawan-kawan meh follow Aida, nnt tinggalkan link jugak eh, nnt Aida follow blog kwn2 (^_~)

Total Pageviews

Sunday, July 10, 2011

CERITA KEDAI KOPI: Pengalaman Pertama BERSALIN!!! Ngeeeeeee (^_~)

Haiii Haiii Haiiii... Bertemu kembali... Saya Aida, host anda semua pada pagi ini, dan artis jemputan saya, Hannah... yer3 tepok3 hahahaha...

Temubual rancangan saya pada hari ini adalah pengenai BERSALIN! Ahaaa bersalin!! hehehe Pernahkah anda bersalin? Adakah anda bersedia utk bersalin? Takutkah anda utk bersalin? dan SOALAN paling HOOOT dan VASSS SAKITKAH BERSALIN??

Ibu-ibu mude sekalian, meh Aida citekan pengalaman Aida eih...

Sedikit INFO bersalin Aida:
Nama Anak: Hannah bt Adzlan
Tarikh lahir: 29 June 2011(Mak Hannah 17 June 1985) thihihi nk jgkkkk takkan anak je hehehe
Tempat bersalin: Hospital KERAJAAN (Hosp Besar Kota Bharu@ Hosp Raja Perempuan Zainab, KB)
Berat Hannah: 2.95kg (berat MAK Hannah aiyakkkk!! hahahaha (T_T))
Waktu bersalin: 1119mlm
Peristiwa bersejarah: Malam Israk Mikraj 2011

 Si Kecik Hannah di usia 8 Hari (7July 2011)

Pendahuluan:

1. Bagaimana tau nk bersalin, Apakah tanda2nya??

Okeiii tuk pengetahuan rakan2 sekelian, due date Aida sbena 25 June 2011. Mak n kawan2 Aida slalu ckp, "klu anak ppuan, dia cepat klua, klu anak laki lambat cket kuar sbb dia berat"... Hmmm nampaknya sifir itu tidak KENA pada MEKDA.. Aida nk sangat Hannah kuar 17June kasi sama ngn besday Aida.. tapi ternyata TAK DAPEK.. Nk g INDUCE, Takut plak terasa diri ini.... hukhukhuk sooo menanti je ngn penuh SABAR...

28 June dlm tgh hari @ ptg nak dkt asar tuuu ada rs lain mcm(ekceli, tadela lain mcm sangat) pastuu Aida mcm biasa g tandas sebab KERAP BUANG AIR... mmc mcm tu, bila saat2 akhir akan KERAP g tandas.. pastu Aida prasan sstu yg pelik, mcm kuar darah.. Tanya Mak Aida, dia ckp ahaa darah+lendir, "ini adalah kutuban darah" kata beliau. Tapiii YG PELIKnya Mekda TAK SAKIT! Oleh sebab tak sakit, mekda solat mcm biasa, asar, Magrib dan Isyak... Isyak tu Aida prasan ada darah lagi dkt kaftan n gtu Mak lagi.. Hmmm tapii tak sakit! tu masalahnya... Tapii Aida LEBIH KERAP berulang ke tandas sebab mcm ada rs nak BER*K(buang air besa) tapii tade, pastuu Mak Aida ckp, "tapela jum g spital"... So mekda salin uniform pakai kain batik, n baju n bawak sume kelengkapan2 bersalin.

PERHATIAN!! Kelengkapan2 bersalin adalah seperti berikut...

Kena ada 2 bag yg berasingan.
1. Bag plastik berisi sehelai baju baby, napkin, kain nk bungkus baby, sarung kaki, sarung tangan.. PERHATIAN ye, guna PLASTIK yea, sebab nnt plastik tu akan digunakan utk bubuh URI baby (ini pengalaman Aida bersalin di Spital GOMEN, klu swasta mungkin dia akan bagi plastik kot, maunya tak, dah baya kan thihihihii)
2. Bag isi barang lepas kelahiran baby cth" baju baby, 2,3 pasang preparation in case baby kena tahan spital, napkin sesedap rs, sarung kaki n tangan, mandian baby, minyak2 baby, bantal baby, tilam nipis baby(hospitak dh sedia sebenanya). kelengkapan ibu plak spt baju ibu n kain sarung seukupnya sbb nnnt darah nifas kuar n klu kena kain nk kena tkr slalu kain, kelengkapan mandi ibu hmmm tu je kot, lain2 boleh tambah spt TERMOS Air panas, makanan, minuman (Air mineral secukupnya), Pad ibu(beli pad biasa je, tayah MADAME PUREEN, chek entry terdahulu Aida ada cite pasal Pad)

Okeh sambung...

Sampainya di spital, dokto LAKI cek jalan (SELUK) ahaaa jalan h terbukak 3cm... memandangkan aida ni tak mcm org sakit, bole jalan sendiri, bcrite2 ngn DOKTO Laki muda yg cita2 nk jadi PEGUAM haihh... Interbiu plak saat2 nih, dahla Dokto tu nnt yg nak seluk, huhuhu(malu). Tgh nk seluk dia duk cite kisah idup dia hehehe, tapelaa layankan je sbb kita pon NEVES... Pastu dia ckp masuk wad dlu... Sbb Aida mcm tade tunjuk pape tanda pon, mmg kuar darah, tapi FIZIKAL KUAT n BERTENAGA hahaha (rsnya sebab mekda sempat pakai celak n eyeshadow tu nampak SEGAR) hahahaha

Bermulala kehidupan dlm wad.. Aida mcm biasa TDO je keje dlm wad, hehehe.. Klu tak tdo, layan tenet kehkehkeh.. Time tdo tu pon Aida prasan darah kuar lagi atas katil, gtau MISI, dia ckp klu rs sakit 5menet skali gtau.. Aida yg HANGAT2 TAIK AYAM ni memula tandala 5menet skali ke tak, tapii kejap je, pastuu mekda tdo ngn aman harmoni, walapon ada cket terjaga sbb baby org lain nanges - time ni Aida duk KELAS 3 ahaaa, walapon ada GL. Aida ingat leh terus masuk KELAS 1 tapi sebab KELAS 1 penuh, dia mskkan KELAS 3.. Ahahahaha layaannnn~~~

Esoknya, Kakak Aida bekalkan TELOR REBUS secukupnya ngn kicap. So aida bekpes mcm biasa plus makanan spital(ahahaha mekda lalu aje mkn pape) thihihi peacee!! (^__~)... hmmm tade sakit2 yg teruk, ada sakit rs nk pooo poo je (bagi Aida itu biasa sbb aida mmg kuat kencin n kuat makan sbb tu rs nk poo poo)...

Ptg, Aida pindah wad KELAS 1, hmmm selesa! hehehe kul 7 waktu melawat mcm biasa Aida rs lapa n nk makan benda yg sedap n BANYAK hehehe... Mak dtg, adik bradik n ipar, hasben sume dtg melawat MEKDA yg CERIA duk spital... Mekda request POPIA Stadium n MEE Goreng... hehehehe MEKDA makan ngn lahap ngn kongsi ngn MAK ITI, adik Aida hehehee

Sesudah abis waktu melawat mereka sumee balik... Time ni ada rs memulas2 mcm nk B*RAK, tapii mcm biasa tanggapan Aida SBB MEKDA MAKAN BANYAK!! Tapii Aida sempat pesan dkt Hasben TAYAH balik,@ g rehat je umah Adik Aida yg hanya sekangkang kera je dari Hospital... (dari rumah Aida, 3 kangkang kera thihihi)

AHAAA SPARA KLIMAKS
Pas makan, AIDA TDOooo... (Aktiviti kegemaran)... kul 9mlm 29june2011 Aida terjaga sebab nk kecing... N Aida prasan ada cecair setompok kuar.. Aida gtau kawan dkt sebelah, dia ckp air kutuban kot.. Aida cpt2 NAFIkan sbb takot KENA SELUK ngn DOKTO.. (erkkk aktiviti SELUK MENYELUK nii agak sakit hehehehe, mekda ni pengerun orgnya hukhukhuk (T.T) TAPII lepas Aida kuar tandas rupa2nya jiran sblah Aida dh siap gtau MISI n DOKTO SEGERAA dtg nk cek jalan.. eheee takottt!!!


Time nk seluk tu, Dokto ppuan tu sempat ckp "mintak2la dh terbukak 5cm, senang keje saya".... Jeng3 skali dh terbukak 6cm.. hahhhh time tuu mulalaa misi2 kalut2 amik katil yg ada roda tapi tade TILAM tu SORONG Aida nk g LABOUR ROOM.... Hohh TERBANG mcm SUPERMAN lajunya ahahahahaha (^__~) Time tu dh 9lebih...

Slama ni Aida pk, bila masuk LABOUR ROOM terus PUSH... Ahahaha rupanya TIDAK!! Misi akan pakaikan alat cek jantung baby(lupe nama apa thihihi) n kita kena masuk air dlu, bagai oksigen bagai dan jalan di cek BEBERAPA KALI!! Yea, beberapa kali!! hahahaha mekda dahla penakut, bykla kalila plak nk SELUK hahahaha... Last DOKTO tu gtau nk cek jalan lagi skali kul 1 pagi eheee... sbb time tu baru terbukak 7cm(klu anak sulung, 7cm tu dia anggap 6cm, aida tataula tu SIFIR mereka, soo paham jela, bkn kul terus PUSH~~) ehehehe

Dlm kul 10lebih Hasben Aida masuk dlm, n Aida suh Hasben gtau mak, kakak, n bapak sdara suh balik dlu, g tdo di rumah, sebab dorang nk cek jalan kul 1. (Hahahaha mekda ni pepandai je!) Korang jgn buat mcm Aida sebab rupa2nya kita boleh bersalain bila2 masa tanpa perlu tunggu kul 1 nk check jalan lagi ehehehe.. Sib baik mak n kakak Aida tak balik (dorang lagi CERDIK dr MEKda! hahahaha)

Ehee, kul 11 Aida rs nk tkencin, (bahana, mekda ni minum air bykk sangat), Misi ckp "tapeee kecin je... Dorang ckp tu air kutuban tapii Aida tataulaa hehehe musykil plak thihihihi... pastuu pas kencin ckp nk BERAK plak (ngade!) Misi ckp, tapee BERAK je... Eh?? Berak je? Biar btol berak atas katil, detik mekda dlm hati hahahaha... Tapii sebab r nk berak sangat apa lagii, Aida pon ddk dlm keadaan mcm nk BERANAK tu PUSHH sekuat hati (kakak Aida dah ajar)


Posisi bersalin:

1. Kaki Kangkang, letak dkt tepi katil
2. Tangan pegang buku lali
3. PUSH kuat2 kasi skali nafas sbb klu lambat n tersekat2 kepala BABY akan jd lonjong...

* mcm ni... SOWII klu gambar ni menyinggung perasaan (SEKADAR utk BELAJAR)

KLIMAKS:

Aida pon PUSHla sekuat ati sebab ingat nk B*RAK td... Erghhhh tetiba Pufff, melompat Hannah, belepuk bunyik Hannah landing atas katil, sejurus lepas tu bunyi teriakan Hannah YG KUAT(sura Hannah nanges mmg POWER, kalah Amy Search pewittt) (^__~).... Haikkk sakit ilang tetiba.. Aida tgk hasben Aida, eih dah kuar ke? Aida sempat melawak "haikk dah ilang terus rs sakit, legaa".. kami sume gelak sebab tak semena-mena Hannah kluar. Kami sume ingat Mekda nk B*ERAK, Misi yg sedia nk sambut tu tak dapek sbb Hannah lagi LAJU meluncur ke katil (dah nampak tanda-tanda KUAT TDO disitu, terus TERKAM Katil) thihihihii.. Tade dokto pon temani peristiwa itu... hanya kami berempat, Aida, asben Aida, n 2 Misi yg berkaliber... Kerja Misi pon senang sebab tayah nk ketuk2 bontot kasi baby sedar sebab Hannah sedia SEDAR n Nangiis sebab duk terjelepuk atas katil thihihiihi (^__~)... Syukur, Allah bagi Aida senang bersalin.. hukhuk syukur sangat2... skali je PUSH Hannah dapat MELIHAT DUNIA pada 29 June 2011, jam 1119mlm bersamaan 27 Rejab, Malam Israk Mikraj (^__^)

Ahaaa KESAKITAN BERMULA

Lepas dh bersalin, ehehehe JAIT la plak.. Haaaa ni part mekda baaanyak takot. Mekda takut 2 benda time tu, kena SELUK dan JAITT!! huhuhu tapii JAIT nyata lebih hebat... huhuhu, tapii jgn risau BIUS sedia menati tapii ada rs jgk spt kebas2 digigit semut dan kadang2 rs kekebasan tu spt semot API yg BESOO.... hehehehe.... Bayangkanlah kena Jait kulit hadoiii GERUN I... huhuhuhu

Haaaaa Mak-Mak mude jgn takot plak time nak JAIT eih, Tahan jela kejap, pastu dh tak rs dah sebab dia ada BIUS... hukhukhuk kesakitan+KEGEMBIRAAN yg SUKAR DIGAMBARKAN...

Itulah dia AJAIBnya bersalin... huhuhu.... Smoga kawan2 yg menanti kelahiran Baby boleh BLAJAR cara meneran Baby ye.. Ingat, kangkang n pegang buku lali n PUSHH kuat2 yer (^__~) klu sakit, baca "laillahaila Anta Subhanaka Inni Kumtumninazzoliminn" baca byk2 kali... jgn leka, baca je spjg duduk dlm labour room n klu ada rs kontraktion, TARIK NAFAS dalam2... Tu Misi ajar Aida, setiap kali ada gerakan n kontraktion, kita akan rs sakit, SAKIT YG KITA BOLEH TAHAN lagi, time tuu tarik nafas dalam2 n baca "laillahaila Anta Subhanaka Inni Kumtumninazzoliminn"...

Smoga kawan-kawan dapat manfaat dari crita Aida yea (^__~)



Psst: TIPS UTK PARA SUAMI YG TEMANI ISTERI DLM LABOUR ROOM

1. Masuk duk diam2 dan jgn ckp pape.. sbb time ni istri awak sakit n klu ckp byk bikin panas hati
2. Tayah nk gosok2 ke ape ke sbb lagi tmbh rasa rimas(isteri dh sedia rimas)- cukup sekadar pegang tangan dia kuat2
3. Jgn buat benda yg dia tak suke (cth: isap rokok, ckp benda2 tah pape) -menyakitkan hati yg sedia sakit
4. Tayah bagi sokongan yg tah pape - CTH: "yea2 push lagi, cket lagi, cket lagii"
5. Jgn DOWN kan isteri: CTH: ckp dkt Doktor@ Nurse: "isteri sy mmg camni, blablabla"
6. Ikut je kehendak istri (beliau tengah bertarung nyawa, apa salah kamu ikut dia seketika)
7. Tayah nk tunjuk neves yg pepelik, klu neves pon kamu tak rasa sakit pon, isteri kamu sorg je tanggung
8. SILA beri ucapan terima kasih usai sudah bersalin...

 Heehehe TERER tak mekda kasi tips? hahahaha semoga jadi panduan dan iktibar ye...

 Lambaian Hannah tuk semuaaa... Baibaibaiiii hihihhii... Lain kali kita jupe lagi eih :)

- Posted using BlogPress from my iPad

13 comments:

NUN@ said...

menitik air mata jhah baca..(lawak n terharu) huhuhu..ngilu pun ada..huhuhu..

aMyErInAiMiE said...

waaahhh...senangnye bersalin!! tp takotnyeee...au ngilu!!hehe

NollyYazid said...

debaran turut dirasai.haha sakitnya

Miss Ff said...

Nice entry.Simple je nama Hannah tu, xyah susah2 letak nama anak panjang2 cam trend zaman skrang nih, smpai terbelit lidah nak sebut

Nur Aida said...

Nuna: hahaha lawak tuu.. hahaha mmg lawak thihihi... tapi agak ngiluuu ngeee~~ hehehe

Nur Aida said...

amy: ngeeee hehehe... kena tahan kejap je jait tu.. tape2.. nnt pajam je mata.. kira 1, 2, 3, lama2 tak seda taraa dh siapp hehehe :)

Nur Aida said...

Lolly: hehehe... nnt bila kita face sendiri insyaallah sume senang je laling.. dgr cite mcm2 kan, tape insyaallah sume akan ok :)

Nur Aida said...

mis FF: hehehe sbenanya MAK Hannah ni slalu lupe nama. klu letak nama pjg kang lupe ejaan nama anak nayaa thihihi ;)

:: Frida Mohamad Taj said...

tahniah aida :D and thanx kongsi cerita & tips.. :D Semoga hanna menjadi anak yg soleha...

lala said...

bagus tul aida menceritakan saat2 berani itu...haha..bagus tul skali teran dah kuar..sbb baby itu sgt la comel..cm anak akak no.2 tu la..kena sorong ke labour room time dh nk terluar baby nya..bayangkan..nk teberak suh tahan lagi..ayyooo..skali dapat push terus je kuar..(x mcm si abg..bdan dan kepala besar jenuh nk push..hehe)...

Ct Baizura said...

betul tips mekda bg utk para suami, masa bersalin dulu pun hasben suka usap kepala, naik rimas siap tolak tgn hasben, tmbh2 time tersa sakit..eeeii rimas betul, kita dah la dlm keadaan tak selesa. Pas tu minta maaf balik...lg 1 yg hasben ct pun ada juga dok cakap..'lagi sikit,lagi sikit, nak kuar dah,dah nampak kepala, mcm2'

sue said...

Kna masuk air bagai eh? Sy bersalin kt hospital kl dlu xmasukkan air pn. Sampai hospital, trus masuk
Labour room.. msa berlalu sgt pantas.. Masuk labour room kul6 pgi, kul6.06 pgi bby dh selamat dlahirkan. Alhamdulillah

sharina.blogspot.com said...

As salam ...

:) senyum je baca crito mekda ni,,

lucu pon hado,,

trm ksh atas TIPS masa nk meneran tu,, walapon ni bakal anak yg3,,neves tetap hado ok,, :)